Nexus Retail - Procedura returnare articole

In Nexus Retail returnarea articolelor se poate realiza in 2 moduri, in functie de felul in care se va incheia operatiunea:

 1. Prin factura + dispozitie de plata: cu returnarea sumei platite inapoi clientului;
 2. Prin bon fiscal: cu inlocuirea articolelor returnate (bonul trebuie sa aiba o valoare mai mare sau egala cu 0).

Indiferent de situatie trebuie prezentat bonul fiscal initial cu care s-a facut vanzarea.

Cazul 1 - Retur cu factura si dispozitie de plata.

In situatia in care se returneaza clientului suma platita initial procedura de retur se va realiza prin intocmirea unei facturi de storno si inapoierea banilor pe baza unei dispozitii de plata. In acest caz, pasii care vor trebui urmati vor fi urmatorii:

 • De pe bonul fiscal se preiau urmatoarele date: data vanzarii, numarul z-ului, numarul bonului fiscal si - optional - numarul casei. Numarul casei, al bonului si Z-ului se regasesc in partea de jos a bonului in forma C1-B1-Z176 unde C=casa, B=numarul bonului si Z=numarul Z-ului. Data bonului se regaseste si ea pe bon.
 • In Nexus Retail se selecteaza sau se adauga un client nou cu numele clientului. Toate facturile se intocmesc nominal.
 • In Nexus Retail se actioneaza butonul Retur sau se apasa scurtatura implicita - tasta END (ca in imaginea de mai jos) si se scriu datele de identificare ale bonului in forma aceasta: data,Z,bon,casa. Parametrii se pot desparti intre ei prin semnul virgula sau prin semnul punct (la alegere). Ultimul parametru - casa - se poate omite. Aceasta este util in situatia in care se lucreaza cu mai multe case/gestiuni si doriti sa acceptati un retur pentru o vanzare efectuata in alta locatie. Dupa introducerea parametrilor de cautare a bonului se actioneaza butonul Selectie. In exemplul de mai jos am efectuat cautarea 20.10.2020.176.2 pentru a cauta pozitii de returnat din bonul 2 din Z-ul 176 din data de 20.10.2020. In mod deliberat am omis parametrul casa deoarece vanzarea s-a realizat pe acelasi dispozitiv.
  Declansare Retur
 • Programul va cauta bonul initial si, daca va fi gasit, va afisa liniile din acel bon. Pentru a returna o pozitie din bon selectati cu click pozitia si apoi dati click pe butonul Selectie. Implicit programul returneaza toata cantitatea de pe linia respectiva. Daca doriti sa returnati o anumita cantitate din linia respectiva - spre exemplu daca dorim sa returnam 2 articole din 9 - trebuie sa scriem pe tastatura cantitatea dorita (in cazul nostru cifra 2), ne pozitionam cu lick pe linia care contine vanzarea initiala de cele 9 articole, apoi dam click pe butonul Selectie. Programul va adauga pe bon pozitia respectiva cu cantitatea negativa: -2.
  Retur rezultate
  Retur schimbare cantitate
 • Se procedeaza in acest fel pana cand se adauga cu minus toate pozitiile care trebuie returnate de pe bon. In exemplul nostru este vorba despre o singura pozitie pe care dorim sa o returnam. Dupa ce am adaugat pozitiile de retur se apasa pe tasta Revocare din dreapta pentru a reveni la pagina principala a programului si apoi pe tasta Total din partea inferioara a ecranului. In acest moment programul ne va afisa un mesaj de confirmare prin care ni se cere acceptul de a continua cu generarea unei facturi de retur si a dispozitiei de plata aferente. Se continua actionand butonul DA.
 • Programul va afisa pe ecran factura de retur care se poate trimite la imprimanta. Pentru a imprima 2 exemplare apasati de 2 ori pe butonul de imprimare. Apasati pe butonul Inchide si programul va prezenta raportul pentru dispozitia de plata. Procedati la fel ca in cazul facturii.

Cazul 2 - Schimbarea produselor pe baza de bon fiscal cu pozitii cu minus si plus

In situatia in care se opteaza pentru inlocuirea produselor direct pe un bon fiscal (si acest mod de operare este setat in setarile aplicatiei) se va opera similar ca la cazul 1 in sensul ca se va identifica bonul in acelasi mod, se vor adauga produsele returnate in bon in acelasi mod descris mai sus doar ca, inainte sau dupa adaugarea produselor care se vor returna in bon, vom adauga produsele cu care se vor schimba acestea. Nu se va apasa pe butonul Total decat dupa ce s-au adaugat atat liniile cu produsele returnate cat si produsele care se dau la schimb. La final bonul se va inchide ca de obicei. Restul de plata, daca exista, se va inchide cu forma preferata de client sau, daca valoare este 0 si casa permite bonuri cu 0, se valideaza bonul ca de obicei si se va tipari un bon cu liniile cu plus si cu minus si cu totalul rezultat.

Observatii configurare aplicatie

Pentru ca retururile sa se poata realiza din aplicatia Retail sunt cateva optiuni care trebuie configurate anterior de catre un utilizator cu drepturi de administrator. Acestea sunt:

 1. In pagina Optiuni - Setari generale - Se alege selectia potrivita pentru document retur: Bon fiscal (se pot face doar schimburi), Factura + Dispozitie de plata (se realizeaza factura de retur si dispozitie de plata pe care se returneaza suma achitata, ulterior se poate opera alta vanzare de suma respectiva separat), Automat (programul selecteaza automat factura sau bon in functie de linii si totalul general - daca in bon sunt doar linii de minus se va genera factura + disp. plata, daca sunt si linii cu plus si cu minus se va genera BF).
  Setari Generale Retur
 2. In pagina Optiuni - Carnete trebuie alese carnetele pentru Facturi si Dispozitii de incasare. Acestea trebuie configurate anterior in NexusERP.
  Optiuni carnete
 3. In Optiuni - Butoane interfata vanzari, pagina Interfata principala,
 4. Casierii trebuie sa aiba permisiunea(dreptul) de a adauga documente in modulele Iesiri - Facturi clienti si Financiar - Casa in lei. Dreptul de vizualizare nu este obligatoriu.

results matching ""

  No results matching ""