Lansare in productie

Se deschide modulul "Lansare productie" din modulul principal "Productie". In fereastra deschisa vor fi afisate toate lansarile create din sesiunea curenta.

Pentru adaugarea unei noi lansari in productie urmati pasii de mai jos:

 1. Se apasa "Adaug"

 2. In fereastra de adaugare a unei lansari se va completa numarul lansarii (sau se poate crea un carnet in modulul "Nomenclatoare si unelte" - "Carnete" pe care il selectam in campul "Serie", fara a mai completa manual numarul documentului), gestiunea si centrul de profit.

 3. In butonul "Adaug" sunt mai multe variante de adaugare ("Articol", "Articol simplificat" - din nomenclator, "Din bonuri fiscale nedescarcate"- articole nedescarcate din modulul "Bonuri fiscale", "Din cereri aprovizionare" - din modulul "Cereri aprovizionare", "Din comenzi clienti" - din modulul "Comenzi de la clienti", "Din NTG" - din modulul "Transfer intre gestiuni", "Necesar comenzi/Linii de productie" - din modulul "Comenzi productie").

 4. In cazul adaugarii din nomenclator va aparea fereastra de mai jos, in care se cauta in nomenclatorul de articole produsul finit ce se doreste a fi produs si are configurat in modulul "Catalog retete" o reteta.


  Daca va apare mesajul de mai jos inseamna ca articolul selectat nu are definita o reteta sau reteta acestuia este devalidata sau reteta validata este inactiva.

 5. La selectarea articolului cu reteta va aparea fereastra de mai jos. In cazul in care articolul selectat are mai multe retete active, din campul "Reteta" putem selecta reteta ce va fi folosita in aceasta lansare. In campul "Cantitate" se completeaza cantitatea de produs finit produsa. In campul "Pret productie" sunt 2 variante: "prestabilit" - pretul de productie va fi completat manual, fara a tine cont de pretul materiilor prime; "calculat in functie de consum/manopera" - se va tine cont in calculul pretului de productie de pretul de achizitie al materiilor prime si procentele completate in dreapta ferestrei. Dupa ce am verificat campurile de mai sus, se apasa "Salvez".


  Nota! Daca va apare mesajul de mai jos, inseamna ca ingredientele nu au stoc suficient pentru lansare in productie.

  Pentru a putea face lansare in productie, chiar daca nu este stoc suficient trebuie activata optiunea "Permite lansare pentru stoc insuficient" din optiunile modulului "Lansare productie"

 6. Dupa ce am adaugat toate produsele finite care se doresc a fi produse, se apasa butonul "Validez".

Pana in acest moment s-a facut doar o planificare a productie, stocul nu a fost afectat. In continuare va voi prezenta si cum sa scadem stocul ingredientelor si sa incarcam stocul produselor finite/semifabricatelor

 1. In lansare de productie validata, la "Generare documente", avem optiunea de a crea un bon de consum aferent lansarii.

 2. In fereastra "Generare Bon de consum" avem:

  • optiunile bonului de consum (serie, numar, data, primitor, beneficiar);
  • "Forteaza actualizarea stocului" - in cazul in care avem stoc insuficient si blocarea stocului negativ nu este activa, se poate bifa aceasta optiune pentru a se genera BCM;
  • "Creaza o noua faza pentru consumurile neefectuate" - in cazul in care se opereaza partial consumurile ingredientelor, se bifeaza aceasta optiune pentru a muta cantitatile neconsumate pe o alta faza a productiei. (este obligatoriu de bifat daca se opereaza consumuri partiale)
  • produsele pentru care se genereaza bonul de consum (implicit sunt bifate toate)

   Dupa ce am verificat optiunile de mai sus, se apasa "Genereaza" si la coloana "Status" va aparea valoarea "OK" daca s-a creat BCM-ul, in caz contrar trebuie verificate optiunile din aceastra fereastra; apoi se inchide fereastra apasand "Inchide"

 3. Tot din operatiunea de generare documente, se selecteaza "Bon de predare".

Nota! Daca va apare mesajul de mai jos, inseamna ca gestiunea in care se face lansarea nu are prestabilit un carnet pentru bonuri de predare productie.

Pentru a putea face BPP, trebuie sa cream un carnet in modulul "Nomenclatoare si unelte" - "Carente" si sa il selectam in carnetele implicite ale gestiunii.

 1. In fereastra "Generare Bon de predare" avem:

  • articolele pentru care se doreste incarcarea pe stoc a produsului finit/semifabricat (implicit sunt selectate toate)
  • optiunile bonului de predare (serie, numar, data, primitor, beneficiar, observatii)
  • "Creaza bon de predare productie separat pentru fiecare produs" - pentru fiecare produs selectat mai sus se vor face documente separate.

   Se apasa "Salvez" dupa ce am verificat optiunile de mai sus.

Succes!

Pentru informatii suplimentare va rugam sa nu ezitati sa ne contactati la adresa de email nexus@atacpc.ro

results matching ""

  No results matching ""