Cadouri in bani oferite salariatilor cu ocazia Pastelui, Craciunului, etc

Prin OUG nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, s-au adus modificari/completari ale Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare. In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecar persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei: (i) cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase; (ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie; (iii) cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

Daca se doreste operare acestor sume in modulul de Salarii, astfel incat sa poate fi cuprinse in Statul de Plata si platite salariatilor in conturile de card ale salariatilor utilizand fisierele exportate din Nexus, trebuie parcursi urmatorii pasi: Se defineste un premiu ce trebuie sa fie de tip "Beneficii extrasalariale" astfel incat sumele sa nu fie luate in calculul venitului brut si sa fie scutite de plata contributiilor aferente veniturilor salariale. Acest premiu se defineste in modulul Salarii → tabul Premii → Adauga

Premiul astfel definit se adauga fiecarui salariat ce va beneficia de cadouri in bani. Intrucat valoarea premiului oferit de angajator este neta, se va completa aceeasi suma si in campul "Premiu brut" si in campul "Premiul net" salvandu-se fara a mai da calcul.

Plata pe card a acestor sume se poate face: a) Inainte de lichidare si atunci se bifeaza "Virat pe Card" si "Platit in avans" in fereastra de adaugare a cadoului in bani. Pentru generarea fisierul de export viramente catre banca se alege optiunea "Situatie plati in cont card – Premii normale"

b) La lichidare, impreuna veniturile salariale cuvenite si atunci se bifeaza doar "Virat pe Card". Premiul in bani se va regasi si pe fluturasul de salarii in sectiunea de Premii.

Pentru configurarea unui Stat de plata pe care sa se regasesca si aceste cadouri in bani oferite salariatilor, mergem in Salarii → Rapoarte customizate → Configurare Rapoarte → Stat de plata: Chenzina II si din lista coloanelor disponibile trebuie sa cautam denumirea trecuta in campul "Denumire pentru rapoarte – cap de tabel" din fereastra de creare a premiului( prima imagine din acest material).

Pentru informatii suplimentare va rugam sa nu ezitati sa ne contactati la adresa de email nexus@atacpc.ro.

results matching ""

    No results matching ""