Ghid configurare si utilizare cota redusa in Nexus Restaurant POS
Se aplica la firmele care au activitate si de restaurant si de livrari
Incepand cu versiunea 18.31 s-a introdus in Nexus posibilitatea de a vinde - conform noilor prevederi legale - pe cote de TVA diferite produsele care se consuma in restaurant sau pentru care se ofera servicii de catering pe de o parte si produsele alimentare care sunt livrate pe alta parte. Conform noilor prevederi pentru produsele alimentare - inclusiv berea, daca sunt consumate de catre client in restaurant folosindu-se spatiul, mesele, vesela si tacamurile vanzatorului (nu de unica folosinta) se reduce cota de TVA de la 9% la 5%. Daca, insa, produsele sunt livrate in ambalaje de unica folosinta (pungi, caserole, tacamuri si vesela de plastic, etc.) pentru a fi consumate in alta parte se considera ca se face o livrare de bunuri de aceasta natura si nu se aplica cota redusa de 5% ci cota aferenta fiecarui articol: pentru cele alimentare 9% iar pentru bauturile cu alcool 19%.
Pentru a putea vinde in acest mod va trebui sa faceti setarile de mai jos in Nexus si NexusRestaurant POS.
1. Produsele care se vand prin interfata de restaurant trebuie sa le clasificati separat (in clase separate). Nu trebuie sa aveti in aceeasi clasa si produse alcooloce (ex lichior, gin, whiskey) impreuna cu bauturi sau alte articole non-alcoolice (apa, suc, etc.) In Nexus (backoffice) se intra in Nomenclatoare → Bunuri si servicii - articole si se modifica fiecare clasa de articole din care se doreste posibilitatea de a se emite bonuri cu cota redusa prin bifarea optiunii Produse cu TVA redus.
Aceasta setare are efectul ca, pentru produsele din clasele respective, indiferent de cota de TVA din nomenclator se va trimite bonul catre casa de marcat pe pozitia pe care este configurata cota redusa (5%) cu pastrarea pretului de vanzare sau cu reducerea pretului de vanzare, in functie de optiunea aleasa in RestaurantPOS.
Trebuie sa aveti inainte pe casa de marcat configurata cota de 5% si in Nexus, in Nomenclatoare → Administrare → Cote de TVA sa existe inregistrarea aferenta cotei de 5% si pozitia pe casa de marcat unde este programata cota. Pasii pentru memorarea in Nexus a cotei daca nu este introdusa sunt descrisi in tutorialul anterior la aliniatele 1 si 2.
Deoarece se va face un PV de modificare de pret MA pentru bonurile la care se vinde cu cota redusa va trebui ca la Nomenclatoare > Functionale > Gestiuni, pe gestiunea din care vindeti in restaurant sa aveti selectat pe pagina Carnete implicite un carnet implicit pentru procesele verbale de modificare pret MA. Daca nu aveti deja definit un astfel de carnet se poate defini un nou carnet de acest tip la Nomenclatoare > Administrare > Carnete.
2. Dupa ce ati stabilit clasele care contin produse la care se poate vinde cu cota redusa trebuie sa intrati in RestaurantPOS cu un utilizator de tip sef restaurant si sa faceti in Configurare → Generale urmatoarele setari:
a) Mod aplicare TVA redusa la 5%. Alegeti intre pastrarea sau reducerea pretului de vanzare.
b) Salon pentru catering (se va redenumi in "Salon pentru livrari"). Alegeti salonul din care se vor face livrarile adica bonurile cu 9%.
In continuare veti observa ca bonurile emise de pe alte saloane decat cel de livrari vor avea la produsele din clasele de mai sus cotele de 5%. De asemenea, daca vanzarea se face de pe salonul de livrari produsele vor purta cota din nomenclator (9%, 19%).
Mult succes!
Pentru informatii suplimentare va rugam sa nu ezitati sa ne contactati la adresa de email nexus@atacpc.ro