Operare leasing financiar

In "Contabilitate" -> "Balanta de verificare" se vor adauga analitice pentru fiecare contract de leasing. In "Optiuni" modul "Balanta de verificare" stabilim nivelul analitic pe care vom gestiona evidenta in balanta de verificare, astfel pe contul 167 se va seta analitic intern de tip P = Partener.

Nota:Pentru analiticele aferente contractelor de leasing nu se va bifa "Includ in modulul Conturi in devize" si "Reevaluare sold devize".

In modulul "NIR & Punere in functiune" se inregistreaza un nou NIR&PIF cu datele imobilizarii achizitionate prin contractul de leasing.

In "Contabilitate Financiara" –> "Reevaluare solduri in lei" se adauga fiecare contract de leasing, specificand:

 • contul = 167
 • deviz = moneda contractului (de ex: Euro)
 • tip = similar selectiei din "NIR&PIF" sectiune "Furnizor".
  Se vor salva datele completate, dupa care se vor culege datele din documente.
  In tabul "General" se va prelua o linie initiala "Tip" = "CREDIT" cu valoarea in lei a imobilizarii achizitionate, dupa care se va da dublu click pe line pentru a se completa cursul valutar de pe contracul de leasing astfel incat sa se calculeze suma in devize.

Pentru situatia in care contractul de leasing s-a derulat intr-un alt sistem pana la preluarea in Nexus, se va completa doar partea de antet, fara a se mai culege date din documente.

 • sold initial lei = valoarea in lei a contractului (pentru situatia in care evidenta a fost tinuta in alt sistem pana la luna curenta),
 • sold initial devize = valoarea in devize a contractului (pentru situatia in care evidenta a fost tinuta in alt sistem pana la luna curenta).

In fiecare luna dupa operarea documentelor primite de la partener (factura furnizor) se deschide modulul "Reevaluare solduri in lei" si se va folosi asistentul "Actualizare", dupa care se deschide fiecare linie si se utilizeaza asistentul "Culeg" pentru preluarea datelor din factura, iar in campul "Curs" se va completa cursul la care acel document a fost evaluat de catre furnizor (cursul contractului sau cursul de pe factura de rata). Dupa completarea cursului validam inregistrarea. Daca avem mai multe contracte - operatiunea de culegere date trebuie efectuata pentru fiecare contract.


Nota: La adaugarea ratei pe factura, contul 167, nu se va completa campul "Centru profit".

Un alt specific al contractelor de Leasing este modalitatea in care tratam limitarea deducerii TVA. Astfel, valoarea TVA-ului nedeductibila (0 sau 50) se transfera asupra contului de cheltuieli, contul in care se evidentiaza partea nedeductibila a TVA se configureaza in "Nomenclatoare – Bunuri si servicii conturi" unde se adauga contul 167.xx, iar in tab-ul "Conturi Articole Contabile", pe campul "Lim drept ded cf OUG 34" se completeaza contul de cheltuieli in care vom colecta partea de TVA nedeductibila.


Nota:Dupa adaugarea analiticelor in "Balanta de verificare" acestea se vor adauga si in "Nomenclatoare" -> "Bunuri si servicii conturi", pentru acest lucru se poate consulta materialul Adaugare conturi in Nomenclator.

Pentru informatii suplimentare va rugam sa nu ezitati sa ne contactati la adresa de email nexus@atacpc.ro.

results matching ""

  No results matching ""