Nexus API - Configurare

Pentru a putea incepe lucrul cu mesaje API vor trebui facute urmatoarele setari detaliate mai jos:
1) configurarea portului si activarea comunicatiei;
2) configurarea unui utilizator si a unei chei API;
3) deschiderea accesului in firewall-ul Windows;
4) optional - daca se acceseaza serviciul din WAN se inainteaza portul in router.

Nota: In mesaje se va trimite un mesaj de autentificare in header in care se va trimite cheia api urmata de semnul : totul encodat in base64. Ex.: base64("123456789123456789123456789:").

1) Configurarea portului si activarea comunicatiei.

Port demo folosit in exemplele de mai jos: 12345, schimbati cu portul preferat de dvs.
Pentru activarea comunicatiei se intra in programul Nexus de pe sistemul server. Daca programul era deja deschis se inchid toate modulele. Din meniul superior se alege Instrumente - Activitati programate. In fereastra nou deschisa se alege din stanga pagina Serviciu API. Se completeaza portul http pe care se va face comunicatia. Incepand cu versiunea 19.33 s-a introdus posibilitatea utilizarii si a unui port https (detaliile privind comunicatia https vor face obiectul altui articol). Se bifeaza setarea "Activat" si se apasa pe butonul "Aplica".

Pentru verificare comunicatiei putem verifica in cel putin 2 moduri:
Dintr-o fereastra CMD:

netstat -an | findstr -i 12345

Un raspuns de forma de mai jos reprezinta confirmarea disponibilitatii serviciului:

  TCP    0.0.0.0:12345          0.0.0.0:0              LISTENING

Dintr-un browser navigati la adresa http://127.0.0.1:12345/api
O pagina cu mesajul "NEXUS API OK" confirma disponibilitatea serviciului.

2) Configurarea unui utilizator pentru comunicatia API si generarea unei chei de acces.

Pentru comunicatia API este recomandata crearea unui utilizator separat pentru a putea controla nivelul de acces necesar. In acest scop se intra in Nexus in Nomenclatoare -> Administrare -> Utilizatori si se creaza un utilizator nou.
Pentru acest utilizator vom activa bifele "Acces extern asupra procedurilor web" si "Acces extern citire-nelimitat, scriere-cf.drepturi utilizator". Aceste setari permit utilizatorului sa se conecteze la baza de date din alte aplicatii. De asemenea trebuie sa va asigurati ca utilizatorul sau grupul din care face parte are drepturile necesare de vizualizare si scriere in modulele esentiale din care dorim sa citim sau sa scriem: nomenclatoare, comenzi, facturi clienti, etc.
Mai departe vom accesa modulul Aplicatii online din Nomenclatoare si unelte => Administrare unde vom adauga o inregistrare noua cu tipul Nexus Online Aplicatii Externe si se alege in control-ul Utilizator utilizatorul creat anterior. Dupa adaugarea inregistrarii se da dublu click pentru a intra in detaliile acesteaia si se copiaza cheia API din controlul Cheie API.

3) Deschiderea accesului in firewall-ul windows.

Pentru a putea fi accesat portul de pe alte dispozitive va trebui ca portului sa i se construiasca o regula de acces in Windows Firewall. In acest sens deschideti "Windows Firewall With Advanced Security" si la regulile de intrare setati o noua regula in care permiteti accesul pe portul ales de dvs. pentru comunicatia API.

4) Inaintarea unui port extern.

In situatia in care doriti sa accesati serviciile API si din afara retelei interne va trebui sa inaintati un port catre serverul dvs. Nexus. In functie de solutia de router aleasa va trebui sa configurati un NAT prin care redirectionati traficul catre un port extern al router-ului catre ip-ul intern al serverului si portul ales de dvs. pentru comunicatia API.

Pentru informatii suplimentare va rugam sa nu ezitati sa ne contactati la adresa de email nexus@atacpc.ro

results matching ""

    No results matching ""