Nexus API - Configurare

Pentru a putea incepe lucrul cu mesaje API vor trebui facute urmatoarele setari detaliate mai jos:
1) configurarea unui utilizator si a unei chei API;
2) configurarea portului si activarea comunicatiei;
3) deschiderea accesului in firewall-ul Windows;
4) optional - daca se acceseaza serviciul din WAN se inainteaza portul in router.

1) Configurarea unui utilizator pentru comunicatia API si generarea unei chei de acces.

Pentru comunicatia API este recomandata crearea unui utilizator separat pentru a putea controla nivelul de acces necesar. In acest scop se intra in Nexus in Nomenclatoare -> Administrare -> Utilizatori si se creaza un utilizator nou. Pentru acest utilizator vom activa bifele "Acces extern asupra procedurilor web" si "Acces extern citire-nelimitat, scriere-cf.drepturi utilizator". Aceste setari permit utilizatorului sa se conecteze la baza de date din alte aplicatii. Mai departe vom alege in controlul "Societate API" baza de date la care dam acces si in meniul superior dam click pe butonul Generez API Key". Dupa confirmarea parolei cheia noua apare in controlul "Cheie API" de unde poate fi copiata in clipboard.

Pentru a putea face operatiuni de scriere va trebui sa ne asiguram ca in pagina "Drepturi module" avem drepturi de scriere in modulele in care dorim sa facem operatiuni de import.

Nota: In mesaje se va trimite un mesaj de autentificare in header in care se va trimite cheia api urmata de semnul : totul encodat in base64. Ex.: base46("123456789123456789123456789:").

2) Configurarea portului si activarea comunicatiei.

Port demo folosit in exemplele de mai jos: 12345, schimbati cu portul preferat de dvs.
Pentru activarea comunicatiei se intra in programul Nexus de pe sistemul server. Daca programul era deja deschis se inchid toate modulele. Din meniul superior se alege Instrumente - Activitati programate. In fereastra nou deschisa se alege din stanga pagina Serviciu API. Se completeaza portul http pe care se va face comunicatia. Incepand cu versiunea 19.33 s-a introdus posibilitatea utilizarii si a unui port https (detaliile privind comunicatia https vor face obiectul altui articol). Se bifeaza setarea "Activat" si se apasa pe butonul "Aplica".

Pentru verificare comunicatiei putem verifica in cel putin 2 moduri:
Dintr-o fereastra CMD:

netstat -an | findstr -i 12345

Un raspuns de forma de mai jos reprezinta confirmarea disponibilitatii serviciului:

 TCP  0.0.0.0:12345     0.0.0.0:0       LISTENING

Dintr-un browser navigati la adresa http://127.0.0.1:12345/api
O pagina cu mesajul "NEXUS API OK" confirma disponibilitatea serviciului.

3) Deschiderea accesului in firewall-ul windows.

Pentru a putea fi accesat portul de pe alte dispozitive va trebui ca portului sa i se construiasca o regula de acces in Windows Firewall. In acest sens deschideti "Windows Firewall With Advanced Security" si la regulile de intrare setati o noua regula in care permiteti accesul pe portul ales de dvs. pentru comunicatia API.

4) Inaintarea unui port extern.

In situatia in care doriti sa accesati serviciile API si din afara retelei interne va trebui sa inaintati un port catre serverul dvs. Nexus. In functie de solutia de router aleasa va trebui sa configurati un NAT prin care redirectionati traficul catre un port extern al router-ului catre ip-ul intern al serverului si portul ales de dvs. pentru comunicatia API.

results matching ""

  No results matching ""